האם יש ריכוז גבוה של מתכות בתכשיטים?

מחקר שנערך ב-2019 בשיתוף בין משרד הבריאות, חוקרים מאוניברסיטת חיפה ומכון התקנים ושמומן ע"י הקרן לבריאות ולסביבה בדק ומצא תופעה מדאיגה – תכשיטים המיועדים לילדים כוללים ריכוזים גבוהים של מתכות כבדות, בעיקר עופרת וקדמיום.

אמנם אין בכך כדי להוות סכנה לילדים, אבל הכנסת תכשיטים כאלה לפה יכולה להיות הרת אסון. מחקר זה נעשה בהמשך למחקר קודם משנת 2016 שהעלה ממצאים דומים.

חשוב לציין ששני המחקרים היו דומים לחלוטין: בשניהם נדגמו תכשיטים באופן אקראי ובשניהם נושא המחקר היה מזהמים במוצרי תינוקות וילדים

המחקר ב-2016

אמנם המחקר הראשון מצא גם שרידים של מתכות אחרות (ניקל, ארסן, כרום וכו' בריכוזים הגבוהים פי 100-1000 מהמותר ע"פ התקן האירופאי והאמריקאי), אבל העובדה שהפעם נמצאו "רק" ריכוזים גבוהים של עופרת וקדמיום אינה מעודדת אלא להיפך.

חשוב לציין שדי בריכוז גבוה של מתכת כלשהי בתכשיט כמו טבעות אירוסין כדי להפוך אותו למסוכן, כך שדי בחריגה באחד מהרכיבים כדי שהתכשיט יוגדר כחורג מהתקן המחייב.

המשמעות היא שמחקר זה מצא שרוב התכשיטים שנבדקו נפסלו עקב חריגות – 50% מהם עקב חריגה בריכוז העופרת ושליש מהם עקב חריגה בריכוז הקדמיום.

מצפצפים על התקן

בעקבות המחקר הקודם הורדו תכשיטי ילדים מהמדפים ברשתות שיווק מסוימות ונקבע תקן מחייב (ת"י 6558 שנכנס לתוקפו בספטמבר 2018) למתכות בתכשיטים, אך מתברר שעולם כמנהגו נוהג. ממצאי הסקר הנוכחי מבהילים במיוחד:

  • בחלק מהתכשיטים שנבדקו הפעם נמצאו ריכוזים גבוהים במיוחד, למשל ריכוזי עופרת הגבוהים פי 40 מהמותר ע"פ התקן.
  • ב-17% מהתכשיטים נמצאה עופרת בריכוז חריג
  • ב-23% מהתכשיטים נמצא קדמיום בריכוז חריג

חשוב לציין ששימוש בעופרת בתכשיטים לילדים הוא עניין שבשגרה, במיוחד בתכשיטים שעשויים מסגסוגת של מתכות, שמיוצרים במזרח הרחוק ומשווקים ברשתות תכשיטים זולות בארץ.

הסכנה בחשיפה לעופרת ולקדמיום

כאמור העופרת בפני עצמה אינה מסוכנת, אבל מכיוון שתכשיטים נענדים באזורים נגישים (למשל באזור הצוואר או פרק כף היד) ללסת – יש סיכוי שהמשתמשים בהם יכניסו אותם לפה וימצצו אותם.

עופרת פוגעת במערכת העצבים, כך שחשיפה אליה יכולה לגרום לשפע של בעיות בריאותיות, בעיות התנהגותיות ובעיות קוגניטיביות. השתיים האחרונות יכולות אף להשפיע על הלמידה של הילדים.

כבר היו מקרים של תחלואה בקרב ילדים עקב חשיפה לעופרת ויותר מכך – ב-2006 נפטר ילד בארה"ב לאחר שבלע תכשיט שהיכל ריכוז גבוה של עופרת.

חשיפה לקדמיום יכול להביא לפגיעה בתפקוד של הכליות, לפגוע בעצמות ואף לגרום לפגיעה קוגניטיבית בילדים.

לכן, משרד הבריאות קורא לפנות לעזרה רפואית במידה והוכנס תכשיט כלשהו לפי הילד, כך שהרופא יחליט האם יש צורך בבדיקת דם שתגלה את ריכוז העופרת / קדמיום.

טבעת יהלומים

תוכן עניינים
מצאתם את מה שחיפשתם ? שתפו בקליק
כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
היתרונות והחסרונות של נאמנויות נדל_ן
כללי
היתרונות והחסרונות של נאמנויות נדל"ן

נאמנויות נדל"ן הפכו בשנים האחרונות לכלי פיננסי ומשפטי פופולרי עבור בעלי נכסים ומשקיעים בתחום הנדל"ן. נאמנות נדל"ן היא הסדר משפטי שבו בעלות על נכס מועברת לידי נאמן שמחזיק בו בנאמנות

סוכן נדלן מחזיק מפתח לקונה שלו
כללי
החוקיות של הסכמי מקרקעין להשכרה לבעלות

החוקיות של הסכמי מקרקעין להשכרה היא נושא הנוגע לכל מי שמעורב בעסקאות נדל"ן, בין אם מדובר במשכירי נכסים פרטיים או במשכירי נכסים מסחריים. הסכמי השכירות הם מסמכים משפטיים אשר מסדירים

עו"ד דיני עבודה
כללי
איך לבחור עו"ד מקצועי לדיני עבודה?

בחירת עורך דין מקצועי לדיני עבודה כרוכה במספר שיקולים מרכזיים על מנת להבטיח ייצוג יעיל, בין אם מדובר בטיפול בסכסוכי עבודה, בסוגיות חוזים או בזכויות במקום העבודה. בהתחשב במורכבות ובמשמעות

כללי
פיצה ביתית כמו בפיצריה – טיפים וטריקים

יש משהו מספק בלנגוס בפרוסת פיצה עם קרום פריך, גבינה דביקה ותוספות מאוזנות לחלוטין. בעוד שרבים מאיתנו נהנים לבקר בפיצריות בשביל אותה חוויה אותנטית, זה בהחלט אפשרי לשחזר את הפיצה